Vis van de maand september: Scholfilet

Vis van de maand september: Scholfilet

Benodigdheden hoofdgerecht:
– 8 scholfilets
– 800 gr/1 kilo aardappels
– 4 tomaten
– 1 rode ui
– 1 rode peper
– 2 teentjes knoflook
– 1 bouillon tablet
– Balsamico
– Honing
– Bieslook
– 80 gr geraspte oude kaas
– Mosterd
– Melk
– Roomboter
– Olijfolie

Bereiding:

Snijd de tomaat in fijne blokjes en de rode ui en peper fijn. Rasp de teentjes knoflook.
Pak een ovenschaal en leg de tomaat verspreid in de schaal. Verdeel 1 teentje knoflook, de rode peper en ui over de tomaat. Voeg er een scheutje olijfolie aan toe en verkruimel het bouillontablet over de groenten/kruiden.

Verdeel vervolgens over de schaal 6 eetlepels balsamico en 4 eetlepels honing en laat dit in zijn geheel op 100 gr zachtjes pruttelen in de oven. Voeg een scheutje water toe indien het ondertussen uitdroogt (houd het goed in de gaten). Als er een soort tapenade is ontstaan zet u de oven uit.

Schil ondertussen de aardappels en kook deze met zout, peper en 1 teentje knoflook in circa 20 min gaar. Als de aardappels gaar zijn pureert u deze met een staafmixer. Voeg er 1 eetlepel mosterd aan toe, een klontje roomboter, 80 gram geraspte kaas en een scheutje melk en pureer dit nog even door elkaar heen. Maak af door er wat verse bieslook aan toe te voegen.

Dep de scholfilets met keukenpapier droog, bestrooi ze met wat peper en zout en besprenkel ze met wat olijfolie. Laat een klontje roomboter smelten in een koekenpan en bak de filets circa 5 min om en om gaar.

Verdeel de aardappelpuree over vier borden en serveer de filets met de huidkant naar boven op de puree. Maak het af door de tapenade eroverheen te draperen. Serveer deze maaltijd eventueel nog met groene asperges of haricorts verts.

Comments